Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue vaikeuksissa, pelastetaan Ilmajoen TK!!

Viime aluevaalien alla, kun puhuin, että sote ei tule toimimaan ja rahoitusmallissa on valuvikoja, niin minua syytettiin pelottelusta ja nyt en varmaan saa sanoa, että edellinen hallitus loi tämän sotemallin ja ainakaan sanaa himmeli ei sovi enää käyttää. Tässä tilanteessa nyt kuitenkin ollaan ja edelleen pitää yrittää luoda meille sitä parasta, turvallista sotea. Palvellen parasta – vierelläsi kun tarvitset, tästä ajatuksesta lähti tämä aluevaltuusto liikkeelle. Hyvinvointialueen tilanne on hankala ja siinä vaiheessa, että kymmeniä miljoonia on säästöjä pitänyt löytää. Koska vaikka tälle vuodelle on soten rahoitusta lisätty 2,2 miljardia, niin se ei ole juurikaan lämmittänyt. Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue ei ole kyennyt olemassaolonsa aikana tekemään riittävästi uudistuksia ja säästöjä. Osa hyvinvointialueista on ollut paremmin matkassa alusta alkaen, jotta toivoa onnistumisesta meilläkin on. Rahoitusmalli ottaa muiden paremman tilanteen huomioon ja kiristää ja pahentaa meidän tilannetta entisestään. Rahoituslakiin kirjattu alijäämän kattamisvelvoite tuskin vuoden -26 loppuun mennessä onnistuu. Saimme lainanottovaltuuden neuvottelujen ja kovien ukaasien saattelemana. Jos emme tee mitään, alkaa arviointimenettely, jotta tekemättömyys ei ole edes vaihtoehto. Rahoituslakiin nykyinen hallitus tekee muutoksia, varmaan jälkikäteistarkastukseen ja palvelutarpeen määrittämisiin yms. Eli eihän tämä malli vielä valmis ole, tätä vain pitäisi osata yhdessä rakentaa ja unohtaa politikointi, vaikka vaalit ovatkin käsillä.
Ilmajoen aluevaltuutetuista ei kukaan istu hyvinvointialueen hallituksessa ja näin ollen voinut siellä nousta näitä Ilmajoen TK:hon kohdistuvia säästöehdotuksia vastaan. Aluehallituskin merkitsi tämän UTV 2:n tiedoksi, ei siis tehnyt siitä päätöstä. UTV2 lähtee nyt ministeriöön, ilman aluevaltuustossa käyntiä.
Itse pitäisin 1+7 mallista edelleen kiinni ja miettisin ikärakenne ja palveluntarve edellä joidenkin palvelujen keskittämistä ja jakamista eri päiville. Aina ei kaikkia palveluja tarvitse saada läheltä, lapset ja vanhukset on ne, jotka ensisijaisesti tarvitsevat palvelut AINA läheltä!! Digipalvelut ja liikkuvat palvelut ovat jotakin ongelmia ratkaisevia, mutta ne pitää saada riittävälle tasolle, ennen kuin voi mistään vähentää, koska uudistuksen tarkoitushan on parantaa perustason palveluita ja sitä kautta tuoda säästöjä. Se ennaltaehkäisy, älkää unohtako sitä! Sillä sen avulla se säästö sieltä erikoissairaanhoidosta saadaan. Muistuttaisin myös, että meidän terveyskeskuksemme on suht uusi, kustannustehokas, jotta sen kapasiteetti kannattaa käyttää tehokkaasti. Neliöitä/seiniä hyvinvointialue voisi mielestäni vähentää jostain vanhoista rakennuksista ja laskea käyttämänsä neliöt tarkemmin, vaikka tietenkin kuntapäättäjänä ajatellen, joka neliötä pitäisi vuokra saada kiskottua. Välillä päätöksenteko on raskasta, ristiriitaista ja vaikea ja siihen kun vielä lisää päättäjien erilaiset tärkeysjärjestykset, niin ollaan neuvotteluissa ja kompromissien äärellä.

-Helena Rahkola-

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa